czwartek, 10 września 2015

Muffinki z borówkami

Lubicie muffinki? Wiecie skąd pochodzą? Oczywiście każdy z przekonaniem odpowie - z Ameryki! Faktycznie, te piękne małe ciasteczka kojarzą się nam z Ameryką, jednak wywodzą się z Anglii. Angielskie muffinki z XIX wieku to drożdżowe babeczki. Amerykanie nieco zmodyfikowali przepis, piekąc je z dodatkiem proszku do pieczenia. Prawdziwe muffiny z USA muszą być pulchne i wilgotne. Nie może ich zabraknąć na na wykwintnych garden party. Stały się niemal potrawą narodową. Może dlatego, że są tak proste w przygotowaniu? Może dlatego, że są tak pyszne? 

W każdym razie, my też je kochamy. Dzisiaj serwujemy muffinki z proszkiem do pieczenia, typowo amerykańskie. Z borówkami :)


Borówki to nasza druga miłość zaraz po jagodach. Wspomagają naszą odporność, są ważnym czynnikiem w profilaktyce antynowotworowej, pomagają leczyć niektóre postacie raka, regulują poziom cholesterolu, zapobiegają chorobom oczu, cofają proces starzenia się organizmu, odchudzają, poprawiają samopoczucie a przede wszystkim pieszczą nasze kubki smakowe. 

Zapraszam na przepis :)

Składniki:
 
suche:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka karobu

mokre:
 1 jajko
2 łyżki miodu (UWAGA!!! miód dajemy dzieciom po ukończeniu 1 roku życia)
0,5 szklanki mleka
3 łyżki masła

dodatek:
borówki - ilość dowolna
Wszystkie suche składniki zmieszaj i przesiej do dużej miski przez sitko. Masło rozpuść, wystudź i dodaj do niego mleko. Wymieszaj. Dodaj jajko i znów wymieszaj. Na koniec dodaj miód i ponownie wymieszaj. Teraz mokre składniki przelej do suchych i delikatnie na wolnych obrotach mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Do całości dodaj borówki, wymieszaj drewnianą łopatką.

Ciasto wlej do foremek, zapełniając ok 3/4 ich objętości.

Muffinki piecz ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. 


Smacznego :)

Jeśli dotrwałaś/eś do końca mojego wpisu zapraszam na mój facebook'owy fanpage: mama tata i reszta swiata


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz