czwartek, 9 kwietnia 2015

Budyń jaglany

Choróbsko męczy dziecko więc poprawiamy sobie nastrój budyniem. Pamiętam, że w dzieciństwie bardzo lubiłam budyń, jednak teraz, kiedy jestem mamą robię go w zdrowszej wersji, na bazie kaszy jaglanej.


Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
mleko lub woda 'na oko' (u nas mleko kokosowe)
2 łyżeczki prawdziwego kakao (UWAGA: kakao dajemy dziecku po roku!!!)
1 dojrzały banan
1 jabłko

Kaszę jaglaną porządnie przepłukać wrzątkiem. Następnie wrzuć ją do garnka i zalej dwiema szklankami wody. Gotuj do uzyskania bardzo miękkiej konsystencji (20-30 minut). W razie konieczności dolej więcej wody, żeby kasza się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę wrzuć do wysokiego naczynia, dodaj mleko (lub wodę), kakao i banana. Całość zblenduj na gładką masę. Budyń jest gotowy, możesz dodać do niego owoce, u nas tym razem starte na dużych oczkach jabłko.


Smacznego :)

Zapraszam na facebook'owy fanpage: mama tata i reszta swiata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz