środa, 5 sierpnia 2015

Chłodnik z botwinki

Pogoda nas nie rozpieszcza. Afrykańskie upały coraz bardziej dają się we znaki. Założę się, że nikt z nas nie ma ochoty stać teraz nad kuchenką, żeby przyrządzić ciężki, tłusty i gorący rosół. Chłodnik w takie dni to idealna zupa dnia. Przygotujesz go w mgnieniu oka. Do tego jest bardzo delikatna, kremowa i po prostu smaczna.


Składniki:

1 l wody lub wywaru z warzyw
pęczek botwinki z buraczkami
pęczek rzodkiewki
3-4 ogórki gruntowe
jajko
1 łyżka octu jabłkowego 
400 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
koperek
tymianek
szczypiorek
pieprz


Do garnka wlej litr wody. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Liście botwinki drobno posiekaj a buraczki pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zagotuj. Po zagotowaniu do zupy dodaj ocet, koperek, tymianek, szczypiorek i pieprz. Całość gotuj do miękkości buraczków, następnie wystudź. Po wystudzeniu dodaj do zupy pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki. Zmiksuj zupę blenderem, do otrzymania gładkiego kremu. Na koniec dodaj jogurt lub kefir i ugotowane wcześniej jajko na twardo.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz