piątek, 7 sierpnia 2015

Cukinia faszerowana

Lubicie cukinię? Ja właściwie sama nie wiem. Dla mnie jest trochę bez smaku, jednak jako dodatek do dania staje się przepyszna. Wystarczy odpowiednio doprawić i mieć intuicję, co z czym połączyć. Jest łagodna i lekkostrawna, więc idealna ta tak upalne dni. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz wit. A, C, K, PP, B1 i beta karoten, do tego świetnie wpływa na proces trawienia.


Cukinia w kuchni jest bardzo uniwersalna, można z niej przyrządzać placki, talarki, ciasta a także jeść na surowo (wtedy ma najwięcej wartości odżywczych).

Dzisiejsza cukinia jest w wersji nieco bardziej kalorycznej i sycącej, ponieważ przygotowałam ją dla głodomorów na obiad :)


Składniki:

cukinia ok 1gk
25 dag mielonego mięsa (u mnie łopatka wieprzowa)
1.5 szklanki ugotowanego na półsypko ryżu brązowego
kilka pieczarek
papryka
cebula
3 ząbki czosnku
passata pomidorowa
3/4 jogurtu naturalnego
natka pietruszki
2 szklanki wywaru z warzyw


Cukinię umyj, obierz (jeśli masz młodą cukinię nie musisz jej obierać), przekrój na pól wzdłuż i w szerz, wydrąż miąższ, tak, żeby otrzymać 4 łódeczki. Mięso mielone usmaż na dowolnym tłuszczu z dowolnymi przyprawami (wszystko kwestia smaku). Na osobnej patelni podsmaż pokrojone pieczarki, paprykę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Warzywa smaż do momentu odparowania całej wody. Następnie połącz je z ryżem i usmażonym już mięsem mielonym. Do farszu dodaj passatę pomidorową, jogurt naturalny i posiekaną pietruszkę. Gotowym farszem wypełnij przygotowane wcześniej "łódeczki" z cukinii, następnie umieść łódeczki w naczyniu żaroodpornym i podlej wywarem z warzyw, dzięki czemu po upieczeniu całość będzie soczysta i wręcz rozpływająca się w ustach. Cukinię piecz ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. 


Smacznego :)
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz