sobota, 28 marca 2015

Buraczane kotleciki

Zastanawiałaś się kiedyś co zrobić z buraków, które zostają po czerwonym barszczu? Szkoda wyrzucać a można zrobić z nich coś smacznego i zdrowego. Moją propozycją są dzisiaj buraczane kotleciki.


Składniki:
4-5 buraków z zupy
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
kasza manna (na oko)
2 łyżki amarantusa
natka pietruszki
pieprz
słodka papryka
majeranek
kurkuma

Buraki zetrzyj na tarce o małych oczkach lub zblenduj. Odcedź sok, dodaj jajko, przeciśnięty czosnek, przemieloną cebulę i amarantusa. Kiedy zorientujesz się w konsystencji dodaj kaszę mannę, tak, żeby całość nie była zbyt rzadka ani zbyt ścisła. Następnie dodaj posiekaną natkę i pozostałe przyprawy do smaku. Formuj kotleciki i obtaczaj dodatkowo w kaszy, tak, żeby nie rozleciały się na patelni. Kotleciki są bardzo delikatne więc, musisz być ostrożna/y. Smaż na zdrowym tłuszczu z obu stron jak kotlety mielone. 

Smacznego :)

Odwiedź mój facebook'owy fanpage: mama tata i reszta swiata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz