poniedziałek, 2 lutego 2015

Czym zastąpić cukier

Kontynuacja wczorajszego tematu.

Moje dziecko jest takim samym człowiekiem jak my wszyscy. Ona też potrzebuje słodkiego smaku, co nie znaczy, że zwykłego cukru białego czy brązowego. Cukier w diecie dziecka możesz zastąpić wieloma zdrowymi, słodkimi produktami. Wybór jest ogromny. Ja na tacy podałam Ci wczoraj przyczyny, dla których dziecko jeść go nie powinno, żeby było Ci łatwiej - dzisiaj podaję rozpiskę, czym możesz zastąpić cukier, tak aby potrawa była słodka i jednocześnie zdrowa. 



Kilka raz dla mam, czym zastąpić dziecku słodki smak cukru:

-mój ulubiony - dojrzały banan- wystarczy dodać do ciasteczek bądź jogurtu naturalnego dojrzałego słodkiego banana i uwierz mi, że twoje dziecko zje ze smakiem.

- syrop klonowy - pobierany jest on z pnia klonu. Zawiera cukry i sole mineralne ale przede wszystkim - witaminy. Jest też mniej kaloryczny od białego cukru.

-syrop daktylowy - posiada on wszystkie wartości odżywcze zawarte w daktylach. Możesz zrobić go sama w domu, postaram się niebawem podać mój przepis.

- ksylitol - uzyskiwany jest z brzozy. Zawiera o 40%  mniej kalorii niż biały cukier, jednocześnie jest tak samo słodki. Wzmacnia układ immunologiczny, broni organizm przed chorobami i ma właściwości spowalniające starzenie się. Ostrożnie z podawaniem go małym dzieciom, powoduje biegunki.

- stewia - słodsza od cukru i praktycznie nie ma kalorii. Zawiera cenne witaminy i minerały. Posiada właściwości wzmacniające organizm, jest moczopędna i bakteriobójcza.

melasa z karobu, trzcinowa lub buraczana - jest cennym źródłem nehemowego żelaza. Melasa z karobu jest doskonałym źródłem minerałów, poprawia trawienie i można ją stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, może być pomocna w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie, wspomaga kurację antygrypową i przeciwkaszlową oraz odporność organizmu.

- miód - głównym składnikiem miodu są cukry - fruktoza i glukoza, które są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Miód zawiera również niewielkie ilości składników mineralnych - wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, fluoru, kobaltu i jodu. Uwaga! Ze względu na reakcje alergiczne, miód można stosować u dzieci dopiero po pierwszym roku życia. 

- suszone owoce - rodzynki, daktyle, figi, morele, śliwki, żurawina, jabłka... - suszone owoce są naturalnie słodkie. Poza licznymi minerałami i witaminami zawierają również błonnik. 

Teraz, kiedy pokazałam Ci jaki masz wachlarz możliwości, mam nadzieję, że łatwiej będzie ci zrezygnować z cukru w diecie. Pamiętaj, że szczęśliwe dzieciństwo to nie jedzenie słodyczy, jak wiele matek twierdzi. Szczęśliwe dzieciństwo to piękny czas spędzony z rodzicami na zabawie, nauce, wycieczkach, spacerach... a po spacerze domowe babeczki słodzone bananem, czy szarlotka z miodem i cynamonem :).

Pozdrawiam. 



Jeśli dotrwałaś do końca mojego wpisu, odwiedź mój facebook'owy fanpage: mama tata i reszta swiata


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz