Kontynuacja wczorajszego tematu.
Moje dziecko jest takim samym człowiekiem jak my wszyscy. Ona też potrzebuje słodkiego smaku, co nie znaczy, że zwykłego cukru białego czy brązowego. Cukier w diecie dziecka możesz zastąpić wieloma zdrowymi, słodkimi produktami. Wybór jest ogromny. Ja na tacy podałam Ci wczoraj przyczyny, dla których dziecko jeść go nie powinno, żeby było Ci łatwiej - dzisiaj podaję rozpiskę, czym możesz zastąpić cukier, tak aby potrawa była słodka i jednocześnie zdrowa.
Kilka raz dla mam, czym zastąpić dziecku słodki smak cukru:
-mój ulubiony - dojrzały banan- wystarczy dodać do ciasteczek bądź jogurtu naturalnego dojrzałego słodkiego banana i uwierz mi, że twoje dziecko zje ze smakiem.
- syrop klonowy - pobierany jest on z pnia klonu. Zawiera cukry i sole mineralne ale przede wszystkim - witaminy. Jest też mniej kaloryczny od białego cukru.
-syrop daktylowy - posiada on wszystkie wartości odżywcze zawarte w daktylach. Możesz zrobić go sama w domu, postaram się niebawem podać mój przepis.
- ksylitol - uzyskiwany jest z brzozy. Zawiera o 40% mniej kalorii niż biały cukier, jednocześnie jest tak samo słodki. Wzmacnia układ immunologiczny, broni organizm przed chorobami i ma właściwości spowalniające starzenie się. Ostrożnie z podawaniem go małym dzieciom, powoduje biegunki.
- stewia - słodsza od cukru i praktycznie nie ma kalorii. Zawiera cenne witaminy i minerały. Posiada właściwości wzmacniające organizm, jest moczopędna i bakteriobójcza.
- melasa z karobu, trzcinowa lub buraczana - jest cennym źródłem nehemowego żelaza. Melasa z karobu jest doskonałym źródłem minerałów, poprawia trawienie i można ją stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, może być pomocna w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie, wspomaga kurację antygrypową i przeciwkaszlową oraz odporność organizmu.
- miód - głównym składnikiem miodu są cukry - fruktoza i glukoza, które są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Miód zawiera również niewielkie ilości składników mineralnych - wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, fluoru, kobaltu i jodu. Uwaga! Ze względu na reakcje alergiczne, miód można stosować u dzieci dopiero po pierwszym roku życia.
- suszone owoce - rodzynki, daktyle, figi, morele, śliwki, żurawina, jabłka... - suszone owoce są naturalnie słodkie. Poza licznymi minerałami i witaminami zawierają również błonnik.
Teraz, kiedy pokazałam Ci jaki masz wachlarz możliwości, mam nadzieję, że łatwiej będzie ci zrezygnować z cukru w diecie. Pamiętaj, że szczęśliwe dzieciństwo to nie jedzenie słodyczy, jak wiele matek twierdzi. Szczęśliwe dzieciństwo to piękny czas spędzony z rodzicami na zabawie, nauce, wycieczkach, spacerach... a po spacerze domowe babeczki słodzone bananem, czy szarlotka z miodem i cynamonem :).
Pozdrawiam.
Jeśli dotrwałaś do końca mojego wpisu, odwiedź mój facebook'owy fanpage: mama tata i reszta swiata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz