poniedziałek, 26 stycznia 2015

Kokosanki

Ciastka z resztek.


Kilka dni temu był przepis na mleko kokosowe, jeśli jeszcze go nie znasz, zajrzyj TUTAJ. Dzisiaj podrzucam wam pomysł co zrobić z odtłuszczonymi, odciśniętymi wiórkami, które po tej domowej produkcji zostają. 



Składniki:

2 jajka
60g masła
2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki mąki żytniej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka kokosowego
miód do smaku (UWAGA: miód dajemy dziecku po roku)


Rozpuść i wystudź masło. W tym czasie utrzyj mikserem jajka z miodem. Ciągle ubijając dodaj do miski wiórki i mleko. Na koniec do całości wsyp mąkę przesypaną z proszkiem do pieczenia. Z ciasta możesz formować dowolne kształty, lub po prostu robić łyżką kleksy. Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja moje ciasto powlewałam na dno foremek do babeczek, dzięki temu mają ładny, równy kształt, Ciasteczka piecz ok 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. 



Ciasteczka wychodzą bardzo dobre, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. 





Lala i miś też byli zachwyceni ;)

Smacznego :)

Zapraszam na mojego facebook'owego fanpage: Mama tata i reszta świata

2 komentarze: