środa, 21 stycznia 2015

Naleśniki ze szpinakiem

Witaminowa bomba na śniadanie.



Składniki:

ciasto:
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżeczka prawdziwego gorzkiego kakao (UWAGA: kakao dajemy dziecku po roku!!!)
2 łyżki amarantusa ekspandowanego

farsz:
1 mała cebula
1 paczka mrożonego szpinaku
2 łyżki twarogu półtłustego
gałka muszkatołowa - do smaku

dowolny tłuszcz do smażenia 


Opis przygotowania:

Jajko wbić do miski, roztrzepać, dodawać po trochu mąki i mleka, miksować. Gdy te składniki będą połączone, dodaj kakao i amarantusa. Naleśniki smaż jak zwykle na dowolnym zdrowym tłuszczu. 

Obierz cebulę, pokrój w piórka lub w kostkę, wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Gdy cebulka się zeszkli dodaj szpinak. Duś całość na małym ogniu do momentu wyparowania wody. Dodaj gałkę. Po zdjęciu z patelki dodaj rozgnieciony wcześniej widelcem twaróg. 

Smaruj farszem naleśniki i zawijaj jak zwykle. 



Gwarantuję, że te naleśniki są świetnym sposobem na małego niejadka.

Podaję ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, dla lepszej przyswajalności żelaza.

Smacznego.

Zapraszam na facebook'owy fanpage: Mama tata i reszta świata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz