Witaminowa bomba na śniadanie.
Składniki:
ciasto:
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżeczka prawdziwego gorzkiego kakao (UWAGA: kakao dajemy dziecku po roku!!!)
2 łyżki amarantusa ekspandowanego
farsz:
1 mała cebula
1 paczka mrożonego szpinaku
2 łyżki twarogu półtłustego
gałka muszkatołowa - do smaku
dowolny tłuszcz do smażenia
Opis przygotowania:
Jajko wbić do miski, roztrzepać, dodawać po trochu mąki i mleka, miksować. Gdy te składniki będą połączone, dodaj kakao i amarantusa. Naleśniki smaż jak zwykle na dowolnym zdrowym tłuszczu.
Obierz cebulę, pokrój w piórka lub w kostkę, wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Gdy cebulka się zeszkli dodaj szpinak. Duś całość na małym ogniu do momentu wyparowania wody. Dodaj gałkę. Po zdjęciu z patelki dodaj rozgnieciony wcześniej widelcem twaróg.
Smaruj farszem naleśniki i zawijaj jak zwykle.
Gwarantuję, że te naleśniki są świetnym sposobem na małego niejadka.
Podaję ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, dla lepszej przyswajalności żelaza.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz