niedziela, 25 stycznia 2015

Mleko kokosowe

Szybki przepis na mleczko z wiórków. 

Bardzo często w moich daniach gości mleko kokosowe, zarówno jako główny składnik jak i w roli dodatku. Dzisiaj pokażę wam przepis na zrobienie mleka kokosowego w domu. Jeśli kupisz odpowiednie wiórki, mleko będzie z pewnością dużo zdrowsze niż to gotowe, sklepowe z puszki. 



Składniki:

szklanka wiórków kokosowych 
3 szklanki wody
gaza do przeciśnięcia

Przede wszystkim postaraj się kupić wiórki niesiarkowane, zależy nam na tym, żeby mleczko było nie tylko smaczne ale też zdrowe. 



Wsyp wiórki do niedużego naczynia, ja wrzucam do małego garnka, zalej szklanką wrzątku, przykryj i zostaw na noc. Następnego dnia zalej całość jeszcze dwiema szklankami wrzątku i zostaw do ostygnięcia. 



Po ostygnięciu zmiksuj dokładnie blenderem. Następnie weź drugie naczynie, wyłóż je gazą, całość przelej na gazę i mocno wyciśnij mleko. Pozostałość, czyli wyciśnięte, odtłuszczone wiórki wyłóż na tacę i pozostaw do wyschnięcia. Możesz je wykorzystać, np do ciastek kokosanek (postaram się niebawem podać mój przepis na nie) lub zmielić młynkiem. Uzyskasz wówczas kokosowy puder, z którego zrobisz potem pyszny bezcukrowy lukier na ciastka lub ciasto. 



Mleko kokosowe można podgrzewać i gotować. Mleko to się rozwarstwia, na górze utworzy się tłusta "śmietanka", z której możesz ubić kokosową bita śmietanę.

Uwielbiamy mleko kokosowe, dla nas pod względem zdrowotnym i smakowym jest o niebo lepsze od krowiego. W przyszłości podam przepisy na inne mleka roślinne.


Smacznego :)

Zapraszam na facebook'owy fanpage: Mama tata i reszta świata

1 komentarz:

  1. Właśnie szukałam informacji, czy mleko kokosowe można podgrzać, więc dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń